Fiji-Georgia 45-10 (7-3)
Fiji-Georgia!
Cum poate fi caracterizat, pe scurt, acest meci, intre doua echipe cu stiluri atat de diferite?
Imi ingadui sa incerc:
Finetea impotriva fortei brute!
Instinctul impotriva structurii!
O stralucitoare tehnica individuala impotriva fortei colective a gramezii!
Cine avea sa invinga in aceasta fascinanta ciocnire a doua stiluri complet diferite?
Raspunsul a sosit la sfarsitul celor 80 de minute; un raspuns clar si limpede ca apele oceanului scaldand plajele golfului Moana din insulele Fiji!
Indemanarea si superbele calitati individuale ale jucatorilor din Fiji au anulat forta bruta a inaintasilor georgieni.
Ploaia torentiala nu i-a impedicat pe fijieni sa aduca pe stadionul Hanazono magia unor momente luminoase oferind spectatorilor bucuria de a urmari o demonstratie de rugby!
Semi Radradra si Josua Tuisova, un tandem al aripilor de treisferturi de cea mai inalta calitate, au oferit o stralucitoare demonstratie de virtuozitate care i-a hipnotizat, pur si simplu, pe georgieni.
Gruzinii sunt recunoscuti ca niste luptatori de temut gratie puternicilor lor inaintasi, semanand, parca, cu asprii munteni coborati de pe culmile muntilor Caucaz.
Dar, de aceasta data, forta mult laudatei gramezi georgiene a fost complet anihilata de finetea, indemanarea si dexteritatea tehnica a jucatorilor din Insulele Pacificului!
Oh, acesti „Flying Fijians”!
Ei nu paseaza balonul; ci, doar il mangaie cu delicatete, inainte de a-l oferi, cu eleganta si subtilitate, coechipierilor!
Jucatorii din Fiji poseda ceva ce nu poate fi invatat la nicio Academie de rugby din lume, ceva ce nu poate fi „predat” la antrenamente nici de cei mai faimosi antrenori: instinctul si exceptionala indemanare, calitati innascute care fac posibila exprimarea in teren a unui stil de joc deschis, fluent, unduitor, elegant, presarat cu accelerari si sprinturi electrizante.
A existat in acest meci o faza care a definit istoria acestei intalniri, si anume faza din minutul 60, atunci cand Semi Radradra a marcat primul sau eseu:
Fiji a beneficiat de o gramada fixa cu introducerea lui Frank Lomani.
Inaintasii georgienii au impins formidabil dorind sa „demoleze” gramada adversa, cautand sa isi impuna, astfel, autoritatea pierduta de-a lungul meciului. Socul impingerii a fost foarte puternic, dar Lomani a reusit sa extraga balonul cu repeziciune si sa-l transmita „uverturii” Ben Volavola.
Josua Tuisova, sosit in plin fuleu de pe aripa dreapta, s-a intercalat in linia de treisferturi, a preluat pasa lui Volavola si i-a oferit, cu eleganta, balonul lui Semi Radradra care gratie unei accelerari fulminante a sprintat nestingherit catre eseu.
Doua pase si un elegant offload au fost suficiente pentru a crea o faza splendida care s-a incheiat cu eseu. Simplu, nu-i asa?!
Dar, tocmai acesta este darul si privilegiul marilor jucatori: de a face lucrurile complicate sa para cat mai simple.
Fijienii au marcat sapte eseuri, Semi Radradra inscriind doua si creand alte trei faze de eseu in urma unor miscari care au beneficiat de „coreografia” exceptionala a liniei de treisferturi.
Sper exemplu, faza care a dus la marcarea celui de-al saselea eseu, a pornit de pe propria linie de „22”.
Leone Nakarawa a receptionat balonul, l-a pasat (cui altuia!) lui Semi Radradra, acesta a sprintat de-a lungul tusei, i-a pasat lui Frank Lomani care, dupa un „dans” ametitor in fata aparatorilor georgieni, i-a pasat lui Api Rauniyarawa – jucator de linia a doua! – care a marcat eseul in urma unei actiuni de 80 de metri!
Pentru Georgia, aceasta usturatoare infrangere a constituit o deceptie profunda.
Milton Haig si echipa sa au sosit in Japonia cu mari ambitii si sperante, dorind sa demonstreze celor de la World Rugby, progresul semnificativ al rugby-ului georgian, dovedind ca pot fi competitivi la cel mai inalt nivel.
In acelasi timp, speranta lor era ca, daca totul ar fi mers bine, atunci ar fi putut sa justifice, in mod legitim, aspiratia lor de a intra in Turneul celor VI Natiuni.
Pentru a realiza toate acestea, Georgia trebuia sa invinga Uruguay si Fiji si sa joace de la egal la egal cu Tara Galilor si Australia.
Gruzinii au reusit sa invinga Uruguay-ul, dar, din pacate pentru ei, au fost spulberati de galezi (14-43) si surclasati de Fiji (10-45), un deznodamant la care nu se asteptau deloc.
Imensa lor dezamagire s-a regasit in declaratia de la sfarsitul meciului al lui Merab Shakaradze, capitanul echipei.
Cand reporterul a incercat sa il consoleze afirmand ca Georgia a demonstrat hotararea de a lupta, Shakaradze a raspuns: „ Rezultatul constituie o mare dezamagire…noi suntem, intotdeauna, hotarati sa dam tot ceea ce putem, dar, cateodata, numai aceasta hotarare nu este de ajuns….este nevoie sa marcam puncte pentru a castiga meciuri…sa fii doar hotarat nu inseamna nimic daca nu inscrii puncte”.
Georgia mai are un singur meci de jucat, impotriva Australiei, meci in care Wallabies pornesc ca favoriti.
In conjunctura creata de deziluziile din partidele cu Tara Galilor si Fiji, doar o mare, mare surpriza ar mai obloji ranile deschise ale gruzinilor.