Tara Galilor-Georgia 43-14 (29-0)

Castigatorii Turneului celor VI Natiuni au avut parte de un debut de vis la aceasta editie a Cupei Mondiale, invingand, intr-o maniera categorica, Georgia, marcand 6 eseuri si obtinand, astfel, punctul bonus, atat de necesar in cursa calificarii.

Galezii nu se asteptau la un meci usor, deoarece, in ciuda faptului ca Georgia este o echipa care face parte din Tier 2, este unanim recunoscut faptul ca gruzinii alcatuiesc o echipa in mare progres si care poate face zile grele oricarei echipe din Tier 1.

Din acest punct de vedere asteptarile nu au fost implinite, cel putin in prima repriza, galezii facand o adevarata demonstratie de forta (si tehnica) anihiland complet defensiva gruzina!

A parut limpede faptul ca georgienii nu s-au asteptat la dezlantuirea unei asemenea
„puteri de foc” de catre „Dragonii” galezi, fiind incapabili sa reactioneze, in mod coerent, pentru a stavili iuresul galez.

In primele 40 de minute, galezii au marcat 4 eseuri – trei dintre ele in primele 20 de minute – prin Jonathan Davies, Justin Tipuric, Josh Adams si Liam Williams, strapungand, in voie si cu usurinta, apararea georgiana care a parut, pur si simplu, blocata in fata intensitatii si creativitatii sarjelor ofensive ale adversarilor.

Elocvent este faptul ca doua eseuri – al doilea si al treilea – au fost inscrise in urma a doua combinatii identice ale galezilor (Dan Biggar pasa la interior lui Josh Adams) pe care apararea georgiana nu a fost capabila sa le contracareze.

Neputinta de care a dat dovada defensiva in aceste doua faze a constituit, fara indoiala, o dezamagire pentru Milton Haig si staff-ul sau.

Inainte de inceperea Cupei Mondiale, existau temeri in privinta gramezii galeze avand in vedere evolutiile neconvingatoare in cele trei meciuri de pregatire sustinute inainte de plecarea spre Japonia.

In acelasi timp, reputatia inaintasilor georgieni era binecunoscuta, iar suporterii galezi se temeau, probabil, ca gramada gruzina isi va „tortura” adversara in fazele fixe.

Dar, surpriza! Nimic din toate acestea nu s-au intamplat, cel putin in prima repriza a meciului.

Dimpotriva, inaintasii galezi au contracarat, cu succes, puternica gramada gruzina, nefacand niciun pas inapoi!

Mai mult decat atat, la a treia gramada fixa, galezii au dominat pachetul georgian obtinand o lovitura de pedeapsa!
Galezii au dominat, in mod clar, prima repriza, georgienii fiind total coplesiti de viteza, ritmul, varietatea combinatiilor si forta de penetrare a adversarilor, nefiind capabili sa reactioneze in niciun fel.

A incasa trei eseuri in 20 de minute si patru eseuri in 40 de minute reprezinta o povara mult prea grea pentru cea mai valoroasa echipa din Tier 2 care are ambitia si pretentia, legitima, de a se masura de la egal cu natiunile din Tier 1.

Dupa pauza, georgienii si-au mai revenit, pe masura ce galezii au slabit ritmul, multumiti de avantajul de 29 de puncte cu care se incheiase prima repriza.

Apararea a functionat mult mai bine, gruzinii primind 14 puncte (doua eseuri transformate), la randul lor, ei reusind sa marcheze doua eseuri, in forta, transformate, prin Shalva Mamukashvili si Levan Chilachava.

Asadar, scorul celei de-a doua reprize a fost egal, 14-14, in timp ce la sfarsitul primei reprizes scorul fusese 29-0 in favoarea galezilor.
Mai mult decat atat, merita remarcat faptul ca, pe durata eliminarii lui Jaba Bregvadze pentru prabusirea maul-ului penetrant, georgienii s-au aparat foarte bine neprimiind niciun punct!

Cu toata comportarea buna din aceasta repriza, slabiciunile apararii s-au facut simtite, in special, in fazele celor doua eseuri marcate de galezi.

In faza eseului inscris de Tomos Williams, cinci aparatori georgieni s-au repezit catre George North, ingaduindu-i acestuia sa profite de spatiul lasat liber in fata sa si sa lanseze lovitura de urmarire pe care Williams a fructificat-o cu relativa usurinta.

In faza ultimului eseu, Tomos Williams a depasit (prea usor!) in duel direct, doi adversari, pasandu-i lui North care a fortat intrearea in but in ciuda placajului disperat al pilierului Gogichasvili.

Rezultatul final nu poate fi pus la indoiala, Tara Galilor obtinand o victorie meritata.

Dupa parerea mea, pentru Georgia aceasta infrangere a constituit o mare si neasteptata deceptie.

Atat din punct de vedere al diferentei de scor si al numarului de eseuri incasate (sase!) cat, mai ales, al manierei in care au pierdut meciul.

Georgia a sosit la aceasta Cupa Mondiala cu sperante mari, legitime, dorind sa faca o figura cat mai buna pentru a convinge World Rugby ca merita mult mai mult decat a juca in Tier 2/3 Rugby European International Championship.

Pentru a-si atinge scopul, Georgia trebuia sa realizeze, in primul rand, performante cat mai bune la „examenele” pe care urmau sa le „sustina” cu cei doi adversari puternici din grupa: Tara Galilor si Australia.
Apoi, meciul care conteaza, din acelasi punct de vedere, este cel cu Fiji.

Ei au esuat in fata Tarii Galilor, ramane de vazut ce pot face in fata Australiei si, desigur, in fata selectionatei Insulelor Fiji.

In privinta Uruguay-ului, respectand performanta sud-americanilor de a se fi calificat direct la Cupa Mondiala si fara a diminua cu nimic progresul acestora, barometrul valoric dupa care Georgia doreste sa fie evaluata la aceasta Cupa Mondial, nu este meciul cu Uruguay.

In mod normal, Georgia va invinge selectionata Uruguayului, dar ceea ce isi doresc, cu ardoare, gruzinii este sa aiba o evolutie peste asteptari in meciurile cu Australia si Fiji.

Merita subliniat faptul ca Milton Haig a aruncat in lupta trei jucatori foarte tineri in posturi-cheie:
Tedo Abshandadze (2p de ani) la „uvertura”, Gela Aprasidze (21 de ani) rezerva de mijlocas la gramada, Guram Gogigashvili (21 de ani) pe postul de pilier,, in timp ce Vasil Lobshanidze (23 de ani si, deja 45 de selectii!) este titular pe postul de mijlocas la gramada.

In acest context, trebui mentionat faptul ca ambele selectionate de juniori ale Georgiei, U18 si U20, evolueaza in primul esalon valoric ceea ce spune multe despre structurile adecvate ale rugby-ului georgian, care, dupa cum se vede, se poate bizui pe o baza solida la nivelul juniorilor.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s