O infrangere neasteptata

 

27 August, Fraser Park, Timaru.

Romania – South Canterbury 4-12 (4-6)

 

Romania: Raducu Durbac;  Marian Aldea, Gheorghe Nica, Mihai Nicolescu, Petrica Motrescu; Dumitru Alexandru, Mircea Paraschiv; Alexandru Pop, Enciu Stoica, Constantin Fugigi; Pompilie Bors Gheorghe Dumitru; Vasile Turlea, Mircea .Ortelecan, Nicolae Baciu. Rezerve: Mircea Muntean, Sergiu Bargaunas, Mihai Bucos, Valeriu Irimescu, Ion Simion, Enciu Stoica.

Romania:  1 eseu: Petrica Motrescu;

 

Nota: Gheorghe Daraban era anuntat in presa neo-zeelandeza ca titular in linia doua, alaturi de Gheorghe Dumitru. Daraban se accidentase, insa, in meciul precedent si nu a intrat pe teren la Timaru. Nu am gasit nicio referinta care sa indice cine a jucat in linia a doua. Banuiesc ca Pompilie Bors ar fi putut trece in linia doua, iar Enciu Stoica in linia a treia. De asemenea, de notat ca pe lista de rezerve nu figura niciun pilier, Dinu si Musat fiind indisponibili!

 

South Canterbury: D.Nicol;I. Palmer, G.Thomsen, M.Roberts, A.McLaren; G.Hannan, S.Johnson;P.Hewitson,G.Strachan, S.Geddes; W.Anderson; R.Sharpe; P.Welsh, M.Hobbes, N.Dennison. Rezerve:: K.Tarrant, N.Richrads, R.Heron, G.Young, P.Grant, G.Cleverly.

South Canterbury: 3 l.p D.Nicol; 1DG D.Nicol.

 

Meciul cu South Canterbury a fost cel de-al saptelea meci al turneului si, prin urmare, ultimul dinaintea intalnirii cu Junior All Blacks.

 

In avancronica meciului, ziarul Otago Daily Times nota: „ In pregatirea meciului cu Junior All Blacks, romanii isi doresc victoria, dar, in acelasi timp, ei nu vor sa isi asume prea multe riscuri in obtinerea vei. Meciul cu Junior All Blacks reprezinta prioritatea lor cea mai importanta si, de aceea, s-ar putea ca spectatorii sa nu fie martorii unui efort total din partea romanilor”.

 

Evident, nu imi arog dreptul de a sustine ca stiu care era starea de spirit in sanul echipei si cum a fost pregatit acest penultim meci al turneului.

 

Am sa incerc, insa, atat cat este posibil, sa ma pun in locul jucatorilor si antrenorilor nostri pregatind meciul de la Timaru.

 

Citind paragraful de mai sus, parerea mea este ca ziarul neo-zeelandez a surprins, in linii mari, atmosfera din tabara noastra si, probabil, perspectiva prin care era privit meciul cu South Cantebury.

 

Pe scurt:

O victorie ar fi fost frumoasa, dar mai important era meciul cu Junior All Blacks.

 

Inaintea meciului de la Timaru, echipa noastra castigase patru partide si pierduse doua.

Prin urmare, chiar daca pierdeau meciul cu South Canterbury, turneul putea fi considerat un succes, evolutia generala a echipei producand o impresie extrem de favorabila asupra gazdelor.

 

Nu incape nicio indoiala, jucatorii si antrenorii nostri au tratat si au pregatit fiecare meci cu seriozitate si atentie maxima, fiind constienti ca fiecare meci constituia o treapta pe care echipa trebuia sa o urce pe scara progresului.

 

Cand ti se ofera sansa de a pleca intr-un asemenea turneu, tocmai la capatul lumii si a juca intr-o tara in care societetea respira rugby prin toti porii, nu iti permiti nici sa minimalizezi importanta unui meci si nici sa il tratezi cu superficialitate.

 

Dupa ce creasera o puternica impresie in tara care ii daduse lumii rugby-ului pe All Blacks, jucatorii si antrenorii nostri doreau sa incheie turneul cu o evolutie cat mai buna in partida cu Junior All Blacks.

 

De altfel, aceasta era si perceptia gazdelor, Eric Watson, antrenorul selectionatei Junior All Blacks si unul dintre cei trei membri ai comitetului de selectie al All Blacks, declarand: „Stiu ca romanii privesc [acest meci; nota mea) ca pe cel mai important meci al turneului”.

 

Dar, dupa sase meciuri crancene, echipa noastra incepuse, deja, sa plateasca pretul accidentarilor care subtiasera, in mod clar, echilibrul unei echipe neobisnuite sa joace cate doua meciuri in fiecare saptamana.

 

In meciul cu Waikato, se accidentase Raducu Durbac, iar Constantin Dinu- Capone si Gheorghe Varga, serios accidentati in meciul cu Marlborough, devenisera indisponibili pentru restul meciurilor.

 

In meciul cu Southland, se accidentasera Ion Constantin, Gheorghe Daraban si Dumitru Musat, care nu aveau sa joace in meciul cu South Canterbury.

 

Sa ne gandim ca lotul nostru numara trei pilieri de „meserie”: Constantin Dinu-Capone, Vasile Turlea si Nicolae Baciu, in timp ce Dumitru Musat care plecase, initial, ca jucator de linia doua, putea evolua, la nevoie, ca pilier.

 

Drept urmare, in meciul cu South Canterbury, cum Dinu suferise o fractura a bratului, iar Musat se accidentase la cap in meciul cu Southland (necesitand cinci copci), echipa noastra nu avea rezerva de pilier, Dumitru Musat trebuind sa fie menajat in vederea meciului cu Junior All Blacks.

 

In privinta lui Gheorghe Daraban, intentia antrenorilor a fost ca el sa joace la Timaru, dar,conform relatarilor presei locale, Daraban, care suferise o lovitura la coapsa in meciul cu Southland, s-a retras chiar inainte de inceperea meciului.

 

Gica Daraban se bucurase de aprecieri laudative din partea gazdelor, iar in privinta deciziei de ultim moment al antrenorilor nostri de a-l menaja, Otago Daily Times nota: „ [Daraban] a suferit o accidentare la coapsa in meciul cu Southland, a primit ingrijiri medicale in aceasta saptamana, dar, inca nu se poate misca fara dureri, iar daca ar juca [cu South Canterbury] si s-ar accidenta, din nou, acesta ar fi un adevarat dezastru pentru romani in meciul cu Junior All Blacks”.

 

De altfel, domnul Cosmansescu isi exprimase ingrijorarea si dezaprobarea fata de modul „robust” in care inaintasii selectionatei Southland jucasera in meciul anterior, considerand ca tocmai aceasta maniera de joc fusese cauza accidentarilor celor trei jucatori.

 

Meciul a fost, in general, mediocru si lipsit de spectaculozitate.

Titlul cronicii din Otago Daily Times este edificator in acest sens: „South Canterbury castiga un meci mediocru”.

 

Singura sclipire a meciului a apartinut lui Petrica Motrescu care, in minutul 15, a marcat singurul eseu al intalnirii dupa o faza  foarte bine construita:

 

Inaintasii nostri au castigat balonul in tusa, au organizat un mol, au lansat apoi, linia de treisferturi , iar Mihai Nicolescu, jucand in pozitia de centru, a intarziat pasa pentru a-i atrage pe aparatori, reusind astfel sa il „decaleze” pe Petrica Motrescu care, dupa o superba cursa de la jumatatea terenului, a marcat la colt!

 

Ziarul Otago Daily Times a observat cu mirare si nedumerire: „ A fost uimitor ca acest eseu, inscris dupa 15 minute si care a pus Romanina in avantaj, nu i-a convins pe oaspeti sa deschida, in mod regulat, centrii si aripile.”

 

Slabita, insa, de accidentari, gramada noastra a fost dominata atat in „ordonate”, facand, de mai multe ori, pasul inapoi,  cat si in aglomerari.

Cu toate acestea, Mircea Ortelecan a castigat singurul balon pe introducerea adversarilor.

Gazdele au dominat la nivelul intaintarii, si, in special in „rucks”, dar nu au reusit sa marcheze niciun eseu, fundasul Doug Nicol marcand toate punctele echipei sale, prin trei lovituri de pedeapsa si un drop gol.

 

Jucatorii nostri au fost dezamagiti de rezultat, dar la sfarsitul meciului, Alexandru Pop a declarat in Otago Daily Times: „ Am venit Noua Zeelanda sa invatam, dar sunt multumit de felul in care am jucat in tuse si in gramada”.

 

Cronica din The Dominion a fost mult mai transanta apreciind ca acesta a fost unul dintre cele mai slabe meciuri ale echipei noastre. Si mai departe: „ Bazat pe forma etalata ieri, Romania va avea un munte de urcat in fata Junior All Blacks in meciul de sambata”.

 

Sa fi avut, oare, dreptate, ziarul neo-zeelandez?

 

 

 

Va urma

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s